lauantaina, maaliskuuta 04, 2006

Tunnetko? (taidekirjani)

minulla on taidekirja Tunnetko? jossa on ateneumin taide teoksia ja joitakin olen nähnyt myös oikeasti siellä. Minä pidin eniten niistä joiden nimet olivat lapsen ruumissaatto albert edelfelt ja haavoittunut enkeli hugo simberg ja kuningatar blanka albert edelfelt ja kuolema kuuntelee hugo simberg ja amor ja bacchus lapsina walter runeberg ja Andromeda johannes takanen.

Vaikka lapsen ruumissaatto olikin surullinen niin minusta se oli niin liikuttava että se oli ihan pakko laittaa tänne sivuille . Sen että kaikki olivat surullisia huomasin siitä että isosiskon naama oli ihan punainen ja ilme hyvin surullinen ja perheen isä oli hyvin väsyneen näköinen . Varmasti heistä tuntui siltä että he olisivat voineet antaa ihan mitä vain että lapsi olisi vielä saanut elää ja myöskin siltä että kaikki olisi hirveän surullista tästä lähtien. Mutta silti he soutavat elämänsä raskainta soutoa puuristin nojatessa ruumis arkkuun sillä hautaus maa on järven toisella laidalla.

Kuolema kuuntelee oli minusta semmoinen taulu että kuolema olisi ollut hirveän surullinen ja sitten miettinyt että voisiko antaa pojan äidin kuolla. Ja minusta tuntui kuin poika olisi yrittänyt hirveästi itkeä mutta jostakin syystä ei olisi voinut.

Haavoittunut enkeli taulusta ei taiteilija halunnut kertoa että miksi pojat kantoivat haavoittunutta enkeliä ja se siinä ihmetyttää että olivatko pojat juuri satuttaneet enkeliä kun he juuri sitä kantoivat ? Minusta oli niin että pojat eivät olleet tehneet yhtään mitään enkelille sillä toisen pojan kasvot olivat ihan punaiset ja surulliset ja se on merkki siitä että suree.Ja minusta siinä olisi voinut tapahtua niin että enkeli olisi pudonnut taivaalta ja sitten sinkoutunut maahan ja olisi ollut niin säikähtynyt että ei olisi muistanut osaavansa lentää ja kun pojat ovat löytäneet sen he kantaisivat sen hoitoon. Ehkä kukat jotka olivat enkelin kädessä olivat semmoisia jotka pojat olivat antaneet sille koska surivat niin hirveästi sitä että enkeliä oli sattunut .

Äiti kertoi että näitä tauluja joista kerroin voi katsoa ateneumin internetissä ja siellä on myös samoja kertomuksia tauluista kuin mitä minun kirjassani on.
Ateneumissa on myös sunnuntaina aina taide pajoja joihin me olemme myös joskus menneet ja kaikki saavat mennä sinne ja siellä on kivaa .

Haluan kertoa vielä että taulun kuningatar blanka oli myös kirjassa kuinka kummaa on kaikkialla mutta kummaa ei tarkoita kummallista vaan maan nimeä. Sen kirjan kirjoitti Marjatta Kurenniemi voit itsekin lukea sitä sillä siinä etsitään kuningatar blankan kadonneita saksia ja prinsessan kruunua.Se on erityisen jännittävä ja ihana kirja sitä kaikkea se on !

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Haavoittunut Enkeli ja Kuningatar Blanka -taulut ovat minun ja oman äitini suosikkeja olleet aina! Ne on upeita :)